Cukrzyca

Nie musisz cierpieć z powodu wysokiego poziomu cukru, jeśli zdiagnozowano u Ciebie stan przedcukrzycowy, jesteś zagrożony rozwojem cukrzycy lub cierpisz na nietolerancję glukozy. Właściwa dieta i regularne ćwiczenia fizyczne są niezbędnymi elementami każdego leczenia. Te dwie interwencje mogą pomóc w zapobieganiu cukrzycy i nietolerancji glukozy oraz stanowić wsparcie dla terapii lekowej w przypadku osób z istniejącymi problemami. Dowiedz się, które produkty mogą pomóc Ci w walce z cukrzycą.

Dowiedz się więcej o nawykach żywieniowych, diecie i gotowaniu wchodząc na https://nawykizywieniowe.pl/

9 produktów do zapobiegania cukrzycy – właściwości

  1. Przyprawy takie jak cynamon i kurkuma regulują poziom cukru we krwi i zwiększają wrażliwość komórek na insulinę. Oznacza to, że glukoza z pożywienia jest wchłaniana do komórek, a nie magazynowana w krwiobiegu. Są one również przydatne w zwalczaniu infekcji grzybiczych spowodowanych wysokim poziomem cukru.
  2. Stewia – Jeśli szukasz czegoś słodkiego, Stewia jest odpowiedzią! Ta roślina jest Paragwaj naturalne glikozydy stewiolowe, które mogą być do 100 razy słodsze niż cukier. Są one również niskokaloryczne i nie podnoszą poziomu cukru we krwi. Najlepsza jest czysta, płynna stewia. Płynna forma będzie miała najmniejszą goryczkę i właściwości słodzące.
  3. Olej kokosowy – Ten coraz bardziej popularny produkt pomoże Ci stracić tkankę tłuszczową i FFA (wolne kwasy tłuszczowe), które mogą przyczynić się do insulinooporności. Ten szczególny tłuszcz stymuluje produkcję insuliny, a także alarmuje komórki o jej działaniu.
  4. Migdały, orzechy włoskie – Kwasy tłuszczowe omega-3 mają działanie przeciwzapalne, które chroni przed stanami zapalnymi, które częściej występują przy podwyższonym poziomie cukru. Cukier jest składnikiem odżywczym, którego mikroorganizmy potrzebują do wzrostu. Produkty te stymulują również produkcję insuliny.
  5. Kakao jest bogate w magnez i równoważy ilość, która jest tracona w dużych ilościach u osób z zaburzeniami związanymi z metabolizmem węglowodanów. Magnez ma właściwości przeciwcukrzycowe i może prowadzić do insulinooporności, jeśli jest niedobór.
  6. Nasiona roślin strączkowych – Są one źródłem błonnika. To spowalnia przejście glukozy do krwiobiegu i zapobiega skokom cukru. Mają niski indeks glikemiczny, o czym powinni pamiętać diabetycy i osoby z grup ryzyka. Są dobrym źródłem wapnia. Reguluje on pracę mięśnia sercowego. Jest to szczególnie ważne w przypadku cukrzycy typu 2 i innych problemów z sercem. Antyoksydanty zawarte w roślinach strączkowych pomagają zwalczać stany zapalne, które są stałe u pacjentów z cukrzycą.
  7. Produkty pełnoziarniste – Węglowodany złożone dostarczają energii bez „przyjemności” związanej z nagłym wzrostem poziomu cukru we krwi. Zastąp białe pieczywo i makarony pełnymi ziarnami, brązowy ryż białym ryżem, a także włącz do swojej diety gruboziarniste płatki śniadaniowe. Dzięki temu nie będziesz przejadać się ani nie będziesz przejadać się za mało.
  8. Tłuste ryby – Są one cennym źródłem pełnowartościowego białka oraz wysokiej jakości tłuszczów, które dostarczają kwasu tłuszczowego omega-3. Wpłynie to na zmniejszenie insulinooporności i ryzyka cukrzycy typu II.
  9. Zielona herbata- Relaksujące działanie zawdzięczamy zawartości taniny i teaniny w naparze. Stres może zwiększyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu II, jeśli prowadzisz gorączkowy tryb życia. Przedłużający się stan może prowadzić do gromadzenia się tłuszczu, a wtedy już prosta droga do insulinooporności. Pamiętaj, aby prawidłowo zaparzyć herbatę. Krótszy czas parzenia daje efekt pobudzający. Możesz jednak rozluźnić właściwości herbaty, parząc ją przez dłuższy czas lub zaparzając ponownie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here