Nie musisz cierpieć z powodu wysokiego poziomu cukru, jeśli zdiagnozowano u Ciebie stan przedcukrzycowy, jesteś zagrożony rozwojem cukrzycy lub cierpisz na nietolerancję glukozy. Właściwa dieta i regularne ćwiczenia fizyczne są niezbędnymi elementami każdego leczenia. Te dwie interwencje mogą pomóc w zapobieganiu cukrzycy i nietolerancji glukozy oraz stanowić wsparcie dla terapii lekowej w przypadku osób z istniejącymi problemami. Dowiedz się, które produkty mogą pomóc Ci w walce z cukrzycą.
Dowiedz się więcej o nawykach żywieniowych, diecie i gotowaniu wchodząc na https://nawykizywieniowe.pl/
9 produktów do zapobiegania cukrzycy – właściwości
- Przyprawy takie jak cynamon i kurkuma regulują poziom cukru we krwi i zwiększają wrażliwość komórek na insulinę. Oznacza to, że glukoza z pożywienia jest wchłaniana do komórek, a nie magazynowana w krwiobiegu. Są one również przydatne w zwalczaniu infekcji grzybiczych spowodowanych wysokim poziomem cukru.
- Stewia – Jeśli szukasz czegoś słodkiego, Stewia jest odpowiedzią! Ta roślina jest Paragwaj naturalne glikozydy stewiolowe, które mogą być do 100 razy słodsze niż cukier. Są one również niskokaloryczne i nie podnoszą poziomu cukru we krwi. Najlepsza jest czysta, płynna stewia. Płynna forma będzie miała najmniejszą goryczkę i właściwości słodzące.
- Olej kokosowy – Ten coraz bardziej popularny produkt pomoże Ci stracić tkankę tłuszczową i FFA (wolne kwasy tłuszczowe), które mogą przyczynić się do insulinooporności. Ten szczególny tłuszcz stymuluje produkcję insuliny, a także alarmuje komórki o jej działaniu.
- Migdały, orzechy włoskie – Kwasy tłuszczowe omega-3 mają działanie przeciwzapalne, które chroni przed stanami zapalnymi, które częściej występują przy podwyższonym poziomie cukru. Cukier jest składnikiem odżywczym, którego mikroorganizmy potrzebują do wzrostu. Produkty te stymulują również produkcję insuliny.
- Kakao jest bogate w magnez i równoważy ilość, która jest tracona w dużych ilościach u osób z zaburzeniami związanymi z metabolizmem węglowodanów. Magnez ma właściwości przeciwcukrzycowe i może prowadzić do insulinooporności, jeśli jest niedobór.
- Nasiona roślin strączkowych – Są one źródłem błonnika. To spowalnia przejście glukozy do krwiobiegu i zapobiega skokom cukru. Mają niski indeks glikemiczny, o czym powinni pamiętać diabetycy i osoby z grup ryzyka. Są dobrym źródłem wapnia. Reguluje on pracę mięśnia sercowego. Jest to szczególnie ważne w przypadku cukrzycy typu 2 i innych problemów z sercem. Antyoksydanty zawarte w roślinach strączkowych pomagają zwalczać stany zapalne, które są stałe u pacjentów z cukrzycą.
- Produkty pełnoziarniste – Węglowodany złożone dostarczają energii bez „przyjemności” związanej z nagłym wzrostem poziomu cukru we krwi. Zastąp białe pieczywo i makarony pełnymi ziarnami, brązowy ryż białym ryżem, a także włącz do swojej diety gruboziarniste płatki śniadaniowe. Dzięki temu nie będziesz przejadać się ani nie będziesz przejadać się za mało.
- Tłuste ryby – Są one cennym źródłem pełnowartościowego białka oraz wysokiej jakości tłuszczów, które dostarczają kwasu tłuszczowego omega-3. Wpłynie to na zmniejszenie insulinooporności i ryzyka cukrzycy typu II.
- Zielona herbata- Relaksujące działanie zawdzięczamy zawartości taniny i teaniny w naparze. Stres może zwiększyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu II, jeśli prowadzisz gorączkowy tryb życia. Przedłużający się stan może prowadzić do gromadzenia się tłuszczu, a wtedy już prosta droga do insulinooporności. Pamiętaj, aby prawidłowo zaparzyć herbatę. Krótszy czas parzenia daje efekt pobudzający. Możesz jednak rozluźnić właściwości herbaty, parząc ją przez dłuższy czas lub zaparzając ponownie.